Υστεροσκόπηση

Διαγνωστική & Επεμβατική Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που μας επιτρέπει να μελετήσουμε την ενδομητρική κοιλότητα και να λάβουμε χρήσιμες πληροφορίες για τη φυσιολογική ή μη μορφολογία της μήτρας καθώς και για την ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας.

Η υστεροσκόπηση μπορεί να έχει τόσο διαγνωστικό αλλά και επεμβατικό χαρακτήρα, ανάλογα με τα ευρήματα, ενώ θα πρέπει να διενεργείται πάντα από έμπειρο γυναικολόγο ή ενδοσκοπικό χειρουργό.

Πώς πραγματοποιείται η υστεροσκόπηση;

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση πραγματοποιείται προκειμένου να διαγνώσουμε με ακρίβεια πιθανές παθογένειες του εσωτερικού περιβλήματος της μήτρας. Η εξέταση γίνεται με ελαφριά αναισθησία και η ασθενής πηγαίνει σπίτι της μετά από λίγες ώρες. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση γίνεται στον χώρο του ιατρείου. Η εξέταση πραγματοποιείται με τη βοήθεια του υστεροσκόπιου, ενός ευκάμπτου εργαλείου που διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα υψηλής ευκρίνειας με οπτική ίνα και φως. Η προβολή της εικόνας γίνεται σε μια ειδική οθόνη. Η εισαγωγή του υστεροσκοπίου γίνεται από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Αν εντοπιστεί κάποιο παθολογικό εύρημα, ο γιατρός μπορεί την ίδια στιγμή να το αφαιρέσει με την εισαγωγή των κατάλληλων εργαλείων.

Η επεμβατική υστεροσκόπηση διενεργείται σε κλινική με τοπική ή γενική αναισθησία Στην περίπτωση αυτή και εφόσον θα λάβετε αναισθησία (γενική ή μέθη), θα σας ζητηθεί να είστε νηστικές, να μην έχετε πιει νερό για συγκεκριμένες ώρες πριν την επέμβαση ενώ θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν λαμβάνετε ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ενδέχεται να ζητηθούν και ορισμένες εξετάσεις αίματος ή ειδικός έλεγχος (καρδιολογικός), ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς.

Συνήθως η ανάρρωση είναι γρήγορη, ενδέχεται όμως να υπάρξουν πόνοι που θυμίζουν τους πόνους της περιόδου και κράμπες χαμηλά στην κοιλιά. H ήπια κολπική αιμόρροια δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει τις πρώτες μέρες αλλά αν συνεχιστεί , θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει και τις κατάλληλες οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή στις δραστηριότητές σας.

Γενικά οι υστεροσκοπικές επεμβάσεις είναι από τις ασφαλέστερες αλλά, αξίζει να υπενθυμίσουμε, πως κάθε ιατρική πράξη είναι ασφαλής μόνο όταν εκτελείται από τον ειδικό.

Ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις για τη διαγνωστική και την επεμβατική υστεροσκόπηση;

Οι κύριες ενδείξεις για τη διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι οι εξής:

  • Βαριά ή μακρά έμμηνο ρύση (Μητρορραγίες)
  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • Επαναλαμβανόμενες αποβολές με ενδείξεις υπογονιμότητας
  • Αφαίρεση ενδομήτριου σπειράματος (σπιράλ)

Η επεμβατική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για να διορθώσει μια ανώμαλη κατάσταση που έχει εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μιας διαγνωστικής υστεροσκόπησης ή μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο ή μετά από υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) και ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

  • Αφαίρεση πολύποδων ενδομητρίου
  • Αφαίρεση ινομύωμα στην κοιλότητα της μήτρας
  • Λύση ενδομήτριων συμφύσεων
  • Διόρθωση ανωμαλιών της μήτρας, όπως το διάφραγμα μήτρας

Πιθανές επιπλοκές της υστεροσκόπησης

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες ενώ η εμπειρία του γιατρού μπορεί να τις κάνει σχεδόν μηδαμινές. Αν υπάρξουν είναι συνήθως οι εξής:

  • Πόνος και αιμορραγία
  • Τραυματισμός του τραχήλου ή της μήτρας

Είπαν για εμάς

Νέα

Δείτε όλα τα άρθρα

Επικοινωνία

Ιδιωτικό Ιατρείο

Μαιευτήριο Μητέρα

ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις