Εξωσωματική γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF, in vitro Fertilization) είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόσθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά το 1978. Με βάση επίσημα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE), τα προβλήματα υπογονιμότητας αφορούν σήμερα 1 στα 6 ζευγάρια που καταφεύγουν τελικά σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης λαμβάνει χώρα στο εργαστήριο (in vitro), όπου τα ωάρια γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια στο και , κατόπιν, μεταφέρονται στη μήτρα.

Βήμα πρώτo: Ωοθηκική διέγερση

Η διαδικασία ξεκινάει με τη λήψη ορμονών από τη γυναίκα (υποφυσιακές γοναδοτροπίνες), μια διαδικασία που έχει σκοπό την παραγωγή περισσότερων από ένα ωάριων. Ο γιατρός παρακολουθεί στενά την ωρίμανση των ωοθυλακίων μέσω υπερηχογραφικού ελέγχου και συγκεκριμένων ορμονολογικών εξετάσεων (αιματολογικές- μέτρηση οιστραδιόλης Ε2 και LH), ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου ανά 2-3 ημέρες).

Μόλις διαπιστωθεί πως ο αριθμός των ωοθυλακίων -αλλά και το μέγεθός τους- είναι ικανοποιητικά (δηλ. πάνω από 17-18mm) χορηγείται Η β – χοριακή γοναδοτροπίνη.

Βήμα δεύτερο: Διαδικασία ωοληψίας

Η ωοληψία πραγματοποιείται 36 ώρες μετά την χορήγηση της hcg διακολπικά μέσω λεπτής βελόνας, με τη βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό μέθη και διαρκεί μερικά λεπτά. Τα ωάρια μεταφέρονται στο εργαστήριο μέσα σε ειδικά φιαλίδια και τοποθετούνται σε ειδικό καλλιεργητικό υγρό με σκοπό την επώαση τους.

Παράλληλα με την ωοληψία, ο δότης/σύζυγος δίνει σπέρμα σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο για να συνεχιστεί η διαδικασία. Το σπέρμα αξιολογείται στο εργαστήριο, ως προς την πυκνότητα, την κινητικότητα του ΚΤΛ, και ακολουθεί η προετοιμασία για τη γονιμοποίηση.

Βήμα τρίτο: Γονιμοποίηση & Εμβρυομεταφορά

Η διαδικασία της γονιμοποίησης όπου τα ωάρια γονιμοποιούνται από το σπερματοζωάριο μέσα σε ειδικά δοχεία με καλλιεργητικό υλικό, εντός του χώρου του εργαστηρίου, προκειμένου να γίνει η επώαση και να προκύψουν τα έμβρυα. Τα γονιμοποιημένα ωάρια βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση στο εμβρυολογικό εργαστήριο.

Tην 5η-6η ημέρα τα έμβρυα έχουν λάβει τη μορφή της βλαστοκύστης. Ο σχηματισμός βλαστοκύστης προϋποθέτει αυστηρή παρατήρηση και αξιολόγηση από έμπειρους εμβρυολόγους και ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας στο εργαστήριο. Την ημέρα της μεταφοράς θα γίνει επιλογή των ποιοτικά καλύτερων εμβρύων. ΜΕ έναν εύκαμπτο ατραυματικό καθετήρα που περιέχει συνήθως δυο έμβρυα και με λεπτές κινήσεις ο γυναικολόγος σας τα τοποθετεί στη μήτρα.

Η εμβρυομεταφορά είναι μια σύντομη και ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Είναι σημαντικό, σε αυτό το στάδιο, να γνωρίζει το ζευγάρι πως αν έχουν προκύψει κι άλλα έμβρυα, μπορούν να καταψυχθούν για πιθανή μελλοντική χρήση.

Βήμα τέταρτο : Eπιβεβαίωση ή όχι της εγκυμοσύνης

Περίπου 15 μέρες μετά την ωοληψία, θα διεξαχθεί και το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης που θα επιβεβαιώσει ή όχι την εγκυμοσύνη. Εφόσον η διαδικασία είναι τελικά επιτυχής, ανιχνεύεται η ορμόνη hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) με αιματολογική εξέταση και ακολουθεί υπερηχογραφικός έλεγχος κατά τον οποίο αποκαλύπτεται η ύπαρξη του εμβρύου/εμβρύων στη μήτρα.

Τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης

Οι νεότερες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο

Η νέα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία ψηφίστηκε τον Μάιο του 2022, επέφερε δύο σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης: την αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες στα 54 έτη και τη νομική κατοχύρωση της κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους.

Επίσης, η νομοθεσία καταργεί την απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων ενώ επιτρέπεται πια στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς να έχει προηγηθεί συναίνεση του συζύγου/συντρόφου.

Είναι γεγονός πως τα ζευγάρια που ξεκινούν διαδικασίες για εξωσωματική γονιμοποίηση καταβάλλονται από άγχος και αγωνία για τη διαδικασία, το οικονομικό κόστος και πάνω απ’ ΄όλα το αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο γιατρός είναι συνοδοιπόρος τους σε αυτό το ταξίδι με γνώση και ενσυναίσθηση, και πως όλοι μαζί έχουμε τον ίδιο κοινό στόχο.

Είπαν για εμάς

Νέα

Δείτε όλα τα άρθρα

Επικοινωνία

Ιδιωτικό Ιατρείο

Μαιευτήριο Μητέρα

ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις